Muziek brengt samen

De functie van muziek wordt in de huidige maatschappij een steeds belangrijker onderdeel. Al jaren wordt het in winkels gebruikt om het koopgedrag van mensen te beïnvloeden. Bij kerkelijke aangelegenheden komt altijd muziek aan bod. Maar ook bij feestjes is er vaak een achtergrondmuziekje om de sfeer te bepalen.
Mensen worden dus op allerlei manieren beïnvloed door muziek, hetzij bewust en soms ook onbewust. Muziek kan een gevoel van “samen zijn” bewerkstelligen. Het samen naar een concert toe gaan waar je bent met andere mensen die allemaal houden van dezelfde soort muziek. De danceparty’s die jongeren tot een soort trance brengen waar ze zich even met elkaar prettig bij voelen. En dan heb ik het alleen nog maar over het passieve effect wat muziek heeft.

Bij actief musiceren gaat het effect nog een stapje verder. Het luisteren naar een groot orkest waarbij de muziek als een bioscoopeffect op je af komt is nog een wezenlijk verschil met in datzelfde orkest actief zelf muziek maken en de klanken om je heen horen. Er letterlijk middenin te zitten. Samen aan één muziekstuk werken, samen op muzikaal vlak iets bereiken.

Zoals uit het onderzoek van Prof. Günther Bastian blijkt, heeft muziek maken en luisteren een belangrijke invloed op de sociaal emotionele ontwikkeling van de mens. In een klas waar veel muziekles aangeboden wordt, is te merken dat er socialer gedrag getoond wordt. Muziek brengt samen, versterkt het groepsgevoel. Vanuit de maatschappij wordt hier goed op ingespeeld. Via allerlei kanalen kunnen kinderen in aanraking komen met muziek. Dit veelal in de vorm van luisteren. Op televisie zijn er wel een vijftal muziekzenders te vinden, op de radio is voor ieder wat wils en kom je dan nog niet uit met wat je wil, heb je altijd nog het internet en YouTube. Het nadeel van deze media is dat ze één belangrijk onderdeel missen: samen muziek maken/luisteren.

In het muziekonderwijs is het belangrijk om bewust te zijn van de effecten van de maatschappij op het gebied van muziek. Kinderen krijgen al behoorlijk wat input vanuit de media. Hier zit echter geen gerichtheid in. Kinderen kiezen dat wat ze kennen en/of horen van anderen. Een uitbreiding van de muzikale kennis zal daarmee ontbreken.